ΟΛΥΜΠΟΣ

καταφύγιο χρήστος κάκαλος αναβαση πεζοπορία στον ολυμπο

Όλυμπος! Το μυθικό αυτό βουνό είναι από μόνο του μια τεράστια ιστορία.

Τόπος κατοικίας των 12 Θεών, πολλών ημίθεων και σήμερα όλων των φίλων της ορειβασίας από όλο τον κόσμο. Ο Όλυμπος είναι επίσης γνωστός για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα με πολλά είδη ζώων και φυτών και είναι το πρώτο Εθνικό Πάρκο στην Ελλάδα, από το 1938.

Η πανέμορφη αυτή, διήμερη ανάβαση κατά προτίμηση, απευθύνεται στους λάτρεις του βουνού που θα απολαύσουν καθημερινά 5-6 ώρες πεζοπορία στα μονοπάτια του Ολύμπου , κάνοντας πραγματικά μια ολοκληρωμένη διάσχιση της πανέμορφης Ανατολικής Πλευράς του Βουνού.

Παρακάτω, ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός ανάβασης που ακολουθήσαμε τις τελευταίες δύο φορές που επισκεφθήκαμε τον Όλυμπο.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΓΚΟΡΤΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ - ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ (Μέτριας δυσκολίας)
Διάρκεια: 6 ώρες
Υψομ. Διαφορά 1600 μέτρα
Μήκος: 13,4 km

Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο με κατεύθυνση προς τα Πριόνια και ακολουθώντας τις πινακίδες για Όλυμπο, στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής στα δεξιά σας, θα συναντήσεις ένα χωμάτινο ανηφορικό δρόμο που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία ονομάζεται Γκορτσιά. Από εδώ ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί στο Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, το Οροπέδιο των Μουσών και στα καταφύγια Χρήστος Κάκκαλος και Γιώσος Αποστολίδης.

Ιδανική περίοδος για να ανεβείς τον Όλυμπο και ταυτόχρονα να απολαύσεις τα δροσερά του βράδια, είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Συνήθως τα σαββατοκύριακα έχει και τις περισσότερες επισκέψεις, ειδικά την περίοδο του δεκαπενταύγουστου. Προτείνουμε η εκδρομή να είναι διήμερη και να περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση σε ένα από τα δύο καταφύγια στο οροπέδιο των Μουσών.

Προτού ξεκινήσεις φρόντισε να εφοδιαστείς τουλάχιστον με 1,5 λίτρο νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου ζεστά ρούχα και κάποιο μπουφάν για το βράδυ. Η ανάβαση θα είναι πιο άνετη αν φοράς παπούτσια πεζοπορίας. Την πρώτη φορά ανεβήκαμε με απλά αθλητικά παπούτσια και γυρίσαμε με αρκετές πληγές, οπότε την δεύτερη φορά πήραμε το μάθημα μας και αγοράσαμε παπούτσια για trekking. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μία περιουσία για κάποιο σούπερ ειδικό παπούτσι πεζοπορίας. Μπορείς να ξεκινήσεις και με ένα καλοκαιρινό Salomon (όπως κάναμε οι περισσότεροι μας) – υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο ίντερνετ, μπορείς πάντα να ρίξεις και μία ματιά στο Factory Outlet, Heaven of Brands, Plus4you και Spartoo.

Πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής είναι ένα πλάτωμα που ονομάζεται Μπάρμπα. Εκεί μπορείς να πάρεις και μία πρώτη ανάσα κάνοντας ένα μικρό διάλλειμα.στάση μπάρμπα ανάβαση στον όλυμπο από γκορτσια πετρόστρουγκα

Στη συνέχεια και για αρκετή ώρα θα διασχίσεις ένα πανέμορφο δάσος οξυάς και αφού ανηφορίσεις αρκετά σε μία ράχη, θα καταλήξεις σε μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού. Εκεί θα συναντήσεις το δεύτερο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής, τη θέση Κόκα, ένα μικρό μπαλκόνι απ’ όπου θα λατρέψεις την εκπληκτική θέα του φαραγγιού του Ενιπέα. Κάνε ακόμα ένα μικρό διάλλειμα και έπειτα συνέχισε.

στάση κόκα ανάβαση στον όλυμπο από γκορτσια πετρόστρουγκα

Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, θα φτάσεις σε 20-30 λεπτά περίπου στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας (1.925 μ.). Εκεί μπορείς να κάνεις ένα μεγάλο διάλλειμα, να φάς ένα σνακ ή να πιείς κάτι δροσιστικό, είτε απολαμβάνοντας την θέα του Θερμαϊκού κόλπου από το πανέμορφο μπαλκόνι του καταφυγίου, είτε να ξεκουραστείς στα παγκάκια και τις αιώρες που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του καταφυγίου ανάμεσα σε εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα.

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο - Μπαλκόνι με θέα τον Θερμαϊκό ...

Έπειτα, ανηφορίζοντας αρκετά, θα φτάσεις στην κορυφή Σκούρτα (2.485 μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική. Από το σημείο αυτό αρχίζει επίσης μία στενή ράχη που ονομάζεται Λαιμός.

λαιμός ανάβαση στον όλυμπο από γκορτσια πετρόστρουγκα

Διασχίζοντας τον λαιμό, η διαδρομή καταλήγει στο μαγευτικό Οροπέδιο των Μουσών. Αν ανεβαίνεις για πρώτη φορά στον Όλυμπο, σε αυτό το σημείο περίπου όπου η κούραση θα αγγίζει τα όρια εξάντλησης και δυσφορίας, θα αρχίσεις να νιώθεις τα πρώτα συναισθήματα χαράς αφού μόλις από την αρχή του οροπεδίου αχνοφαίνεται η γραμμή τερματισμού, το στεφάνι του Δία (2.909 μ.).

οροπέδιο μουσών στεφάνι πεζοπορία στον Όλυμπο

Εκεί το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο. Το αριστερό τμήμα καταλήγει σε 30΄ περίπου στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος και το δεξιό σε 40΄ περίπου στο καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης.

Προτείνουμε να ξεκουραστείς καλά με το που φτάσεις, να διανυκτερεύσεις σε ένα από τα δύο καταφύγια και το επόμενο πρωινό να αναχωρήσεις προς την κουφή του Μύτικα. Το καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος μπορεί να φιλοξενήσει 15-17 άτομα ενώ το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης εώς 50 άτομα. Για να εξασφαλίσεις διαμονή σε κάποιο από τα καταφύγια θα πρέπει να κάνεις τηλεφωνική κράτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εμείς επειδή επισκεφθήκαμε και τις δύο φορές τον Όλυμπο την περίοδο του δεκαπενταύγουστου δεν προλάβαμε να κλείσουμε διαμονή και διανυκτερεύσαμε σε σκηνή την οποία στήσαμε πίσω από το καταφύγιο του Κάκαλου. Δεν σου το συστήνουμε καθώς η θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες, ακόμα και τα καλοκαιρινά βράδια του Αυγούστου κυμαίνεται μεταξύ 0-3 βαθμούς κελσίου και υπάρχει έντονη υγρασία. Επίσης, συχνά υπάρχουν έντονοι άνεμοι στο οροπέδιο, συνεπώς αν αποφασίσεις να έχεις σκηνή, καλό θα ήταν να είναι ορειβατικού τύπου και να μην είναι απλού camping για να μην σου την πάρει ο αέρας η σπάσει.

καταφύγιο χρήστος κάκαλος αναβαση πεζοπορία στον ολυμπο

Το βράδυ απόλαυσε την ηρεμία της φύσης, την φιλόξενη και ζεστή παρέα του καταφυγίου καθώς και την θέα του ουρανού. Σίγουρα, θα αντικρύσεις πολλά αστέρια, αστερισμούς, πλανήτες ακόμα και γαλαξία.

καταφύγιο χρήστος κάκαλος αναβαση πεζοπορία στον ολυμπο

Το φαγητό και στα δύο καταφύγια είναι εξαιρετικό και οι τιμές δεν είναι καθόλου αποτρεπτικές. Το καταφύγιο του Κάκαλου ανοίγει γύρω στις 7 το πρωί και κλείνει στις 10.30 το βράδυ. Προσφέρεται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Εμείς για παράδειγμα, πληρώσαμε 75 ευρώ για μεσημεριανό, βραδινό και πρωινό με καφέ τεσσάρων ατόμων.

Με αφετηρία τα δύο καταφύγια, μπορείς να πραγματοποιήσεις σύντομες αναβάσεις στις κορυφές Τούμπα (2.801 μ.) και Προφήτης Ηλίας (2.803 μ.). Ανάβαση μπορείς επίσης να κάνεις προς την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα (2.918 μ.), ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση του Στεφανιού.

Από τα δύο καταφύγια η κορυφή απέχει 1-1.30 ώρα περίπου. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την χρήση κράνους διότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι στο οποίο σχεδόν σκαρφαλώνεις για να φτάσεις την κορυφή και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν δεν έχεις κράνος μπορείς να νοικιάσεις από τα δύο καταφύγια. Το κόστος είναι πολύ μικρό (3-5ευρώ).

κουρυφή μύτικα αναβαση πεζοπορία στον ολυμπο

Τέλος, συστήνουμε ανεπιφύλακτα την εκδρομή στον Όλυμπο καθώς από την πρώτη φορά που πήγαμε μείναμε άφωνοι και πλέον έχει καθιερωθεί στην παρέα των Backpackers ως ένα ετήσιο οδοιπορικό. Για οποιαδήποτε απορία και περισσότερες πληροφορίες μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας. Αν είσαι λάτρης της φύσης και του βουνού τότε ο Όλυμπος μπορεί να ικανοποιήσει το όνειρο σου και να σου προσφέρει αρκετές όμορφες στιγμές.